Wat is kaleien?

Het bezetten van de gevel met kalkpleister is al enkele honderden jaren bekend in onze streken. Het rustieke karakter van gevels die op deze manier zijn bekleed, spreekt nog altijd zeer veel mensen aan. Daarom is kaleien nog steeds zo populair. Wij beheersen nog altijd de kunst van het kaleien, maar wij voeren het uit volgens hedendaagse normen.

Bij kaleien wordt de gevel bekleed met een dun laagje kalkpleister. De kalkpleister bevat zeer kleine korreltjes zand. Het geeft het oppervlak een ietwat ruwere afwerking. Het kaleien gebeurt elk jaar, waardoor op de duur een zekere oneffen structuur ontstaat. Uw muur krijgt door de jaren heen meer karakter en toch ziet hij er elke keer weer opnieuw als nieuw uit.

Op welke gevels of ondergrond wordt kaleien toegepast?

Doordat de pleister zeer dun is, zal u altijd de oorspronkelijke structuur van de gevel blijven zien. Bij een bakstenen muur zal de opbouw nog meer tot uiting komen. Het kaleien op de gevel maakt dat de muur nog meer karakter krijgt. Gevels waarbij de stenen op een bepaalde manier zijn verwerkt, krijgen nog meer charme. Maar juist doordat kaleien een dunne laag vormt, zal elk gebrek in uw gevel ook zichtbaar blijven. Om deze reden komen niet alle gevels in aanmerking om te kaleien. Vraag ons hierover gerust raad, wij komen eerst kijken vooraleer wij aan de slag gaan.

Kaleien en isoleren tegelijk, kan dit?

Als u wil kaleien op een mooie gevel, zodat de structuur behouden blijft, dan zal u niet aan de buitenkant van de gevel isoleren. Dan is de enige mogelijkheid de isolatie aan de binnenkant aan te brengen. Gaat u echter voor een totaalrenovatie waarbij u een oude gevel wil wegwerken? Dan kunt u perfect op de isolatielaag kalkpleister aanbrengen. Het wordt dan rechtstreeks op platen of op panelen toegepast. Uw woning krijgt dan een moderne uitstraling, maar toch niet al té strak.

Uw eigen stijl dankzij kaleien

De kalkpleister die gebruikt wordt bij kaleien, wordt voor elk project nieuw aangemaakt. Daardoor kan dit product in bijna om het even welke kleur gemaakt worden. U kunt bijgevolg die kleur voor uw gevels kiezen die u wenst. Toch zien we dat heel wat mensen nog altijd voor wit, gebroken wit of lichtgrijs gaan. Dit leunt het meest aan bij de oorspronkelijke manier van het bezetten van de muur met kalk.

Wil u uw muur kaleien? Wij zorgen voor perfect werk!

Het bezetten van de muur met kalk vormt op zich geen garantie voor waterdichtheid. Om uw muren waterdicht te maken, gebruiken wij een speciaal product. Dit doet niets aan de prachtige uitstraling die kaleien heeft. Het voorkomt wel dat u na verloop van tijd waterophoping in uw muur krijgt, met heel wat nare gevolgen. Als u beslist om uw muur te kaleien, dan bekijken wij het hele plaatje. Misschien wil u bij het renoveren van uw gevel ook bijvoorbeeld nieuwe venstertabletten of plinten plaatsen. Of u wenst u ook graag bestaande bakgoten uitbekleden, afvoerbuizen plaatsen of nieuw buitenschrijnwerk laten plaatsen? Wij kunnen al deze werken in één project uitvoeren. Ook de isolatiewerken nemen wij graag in het project op. Contacteer ons en vraag ons een uitgebreide offerte. Wij zijn te bereiken via onze website en per telefoon op het nummer +32(0)9 362 36 76. Samen maken wij van uw gevel een gevel met allure!